23 Nisan 2012 Pazartesi

ESKİ MISIR MEDENİYETİ
A.Mısır ın Jeopolitik Konumu
    Eski Doğu önemli medeniyet merkezlerinden biri olan mısır afrikanın kuzeydoğusundadır.Asya ya süveyş kanalı ile bağlıdır.Kuzey de akdeniz doğu da kızıldenizle çevrilmiştir.Batısı ve güneyi çöllerle kuşatılmıstır.
  1. Mısır a hiç yağmur yagmaz.
  2. Ortasında buyuk bir nehir olan NİL nehri gecmektetir.
  3. Nilin iki kolu vardır.Bunlar GÖK nıl ve AK nildir.
  4. Geniş delta ovasına AŞAĞI MISIR adı verilir.
  5. Güneydekıne ise YUKARI MISIR denilmektedir.

MISIRIN BİLİNMEYEN GEÇMİŞİ
Günümüzden 3750 yıl önce de Mısır'la ilgili bilgilere ulaşılmakta büyük zorluklar çekiliyordu... Çünkü Mısır'ın geçmişi çok daha ötelere uzanıyordu...
Mısır'ın geçmişi deyince birçoklarımızın aklına hemen Firavunlar devri gelir... Firavunlar arasında en fazla duyulanı ise kuşkusuz ki, Ramses'tir... Özellikle de Klâsik Tarihçiler'in en fazla üzerinde durdukları Mısır'ın geçmiş tarihi, işte bu dö­nemlerdir... Ancak bu tarihler, Mısır'ın çok yakın dönemleri­dir. Mısır'ın geçmi.şini sorgulamak istiyorsak, bu tarihlerin çok daha ötelerine uzanmamız gerekir...


Örneğin M.Ö. 1750'lerde yaşayan Kral Nefer-hetop'un dönemi bizim için oldukça eski bir tarihi ifade eder. Ve Klâsik Tarihçiler ancak bu tarihlere kadar geriye giderek, "Mısır Kültürü" ile ilgili bir takım çıkarımlarda bulunmaya çalışmışlardır. Ancak bu tarih Mısır'ın geçmişini kapsamaz. Mısır'ın geçmişi, bu tarihlerden çok daha eskilere dayanır. Bunu şöy­le bir örnekle daha açık anlatmaya çalışalım:

M.Ö. 1750'lerde yaşayan Kral Nefer-hetop Osiris'e tıpa tıp benzeyen bir heykel yaptırmaya karar verdiğinde, katiplerini araştırma yapmaları için Heliopolis Kütüphanesi'nin eski arşivlerine yollamıştı. Çünkü orijinalliğinden emin olacakları bir Osiris resmi arıyorlardı!... Yani günümüzden yaklaşık 3750 yıl önce...

Yine günümüzden yaklaşık 3150 yıl önce yaşamış IV. Ramses'in de Mısır'ın kökenleriyle ilgili benzer antik araştır­malar yaptırdığı bilinmektedir.

Evet... O dönemlerde de Mısır'ın geçmişi ve kökeni araştırılıyordu!...

Şunu söylemek istiyorum ki, bizim için hayli eski bir dö­nemi ifade eden bu tarihler bile, Mısır'ın geçmişi ile karşılaş­tırıldığında hiç bir şey ifade etmemektedir.

Antik Mısır Uygarlığı dendiğinde karşımıza çıkan tarih; bizleri istesek de, istemesek de çok daha gerilere götürür. Hem de binlerce değil en az 10-12 bin yıl öncelerine... Bu nedenle Kral Nefer-hetop kendi döneminde Mısır'ın geçmişi ile ilgili bir bilgiyi araştırırken, yaklaşık 7000 - 9000 yıl öncesiyle ilgili tarihi bilgilere ulaşmaya çalışmaktaydı. Gi­zemi binlerce yıl öncesine ait Osiris'e ait bir resim bulmaya çalışan Kral Nefer-hetop'dan bugüne gelinceye kadar geçen süre, Mısır'ın geçmişini daha da unutturmuş ve bizi 10.000 yı­lı aşkın bir zaman süreciyle karşı karşıya bırakmıştır. İşte bizim araştırdığımız "Antik Mısır Sırları"nın dayandığı geçmiş böylesine devasa bir süreçle ilgilidir.

ESKİ MISIRDA DİNİ ANLAYIŞ
Eski Mısır'da din hayatını incelemek için iki çeşit belge vardır.

 1-Hiyerogliflerle olan her türlü dini metinler, mabet ve mezar duvarlarındaki dini inanışlar ve ayinlerin tasviri. Klasik bazı tarihçilerin; Herodot, Sicilyalı Diodor ve Strabon gibi, Mısır’ın eski dini hakkındaki gözlem ve rahiplerden duyduklarını yazmalarıdır.
  
 2-Mabetlerde, mezarlarda her çeşit ilahların heykelleri, heykelcikleri veya çizilmiş, boyanmış resimleri.

 Mısır ilahları konularını gökten, topraktan, sudan, bitkilerden, hayvanlardan ve insanlardan alırlar. Mısırlılara göre her şeyin başı gök tanrısındadır ve bütün eski tarih boyunca, Gök ve Nil ilahları daima en önemli Tanrılar olarak kalmışlardır. 
 İlk temsil edilen ilahlar MÖ 4000 ortalarında başlamıştır. Mısır’ın dini fikirleri belirten ilk belgelerden biri MÖ 2625 yılında Saqqara piramitlerindeki, Kral Unas’ın mezarında olan yazıdır. Heliyopolis’te yer tutan ve Güneş temeline dayanarak “Ra” adını taşıyan mabut bulunur.
Mısır Tanrıları:
           1-Osiris :Ölüler Tanrısı.
           2-     Ptah: Artistlerin ve Madencilerin Tanrısı.
           3-     Hathor : Aşk ve Neşe Tanrıçası.
           4-     Maat: Adalet ve Hukuk Tanrısı.
           5-     Sobek: Sular Tanrısı
           6-     Seshet: Yazı Tanrıçası.
           7-     Sekhmet: Savaş Tanrıçası.
           8-     Min: Çöllerdeki Seyyahların koruyucusu ve Hasat Tanrısı.
           9-     Tot: Ay ve İlim Tanrısı.
          10- Geb: Toprak Tanrısı.
          11- Set: Kuraklık ve Kötülük Tanrısı
          12- Isis: Analık ve Bereket Tanrıçası
ESKİ MISIRDA MUMYALAMA
Mumyalama tekniğinin amacı ölen kişinin hayattayken sahip olduğu şekli korumasını sağlamaktır.Mumyalama sırasında vücudun iç organlarından ve sıvısından arındırır.Çürümeyi engellemek için hoş kokulu ve şifalı bitkiler doldurulur.
Şu Şekilde yapılır:
Göz,ağız boşlukları yağlı keten tamponlarla doldurulur ve göz kapakları kapatılır.
Vücudun sol tarafı açılarak içindekiler boşaltılır.
Boşaltılan kısma kokulu ve şifalı bitkilerle karıştırılmış ağaç talaşı doldurulur.
Açılan yerler dikilip natron tozunda 40 veya 70 gün bekletilir.
Son olarak bir lahitin içine yerleştirilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder